Stiati ca primele browsere...?


În anul 1990 apare primul browser web, navigator pentru internet (care era însă şi editor), adică un precursor pentru Chrome, Firefox sau IE, din ziua de azi. Se numea WorldWideWeb şi a fost redenumit apoi Nexus, pentru a evita confuzia între numele browserului şi noţiunea de Internet (în engleză World Wide Web).

Browserul a fost creat de Tim Berners-Lee, în 1990, pe al său faimos calculator NeXT, expus acum la muzeul CERN, din Elveţia.

Browserele care au urmat au implementat conceptul de browser pasiv, adică nu au mai avut componenta de editare.

Cel mai popular brwoser, care l-a şi înlocuit pe Nexus, a fost NCSA Mosaic (Mosaic).

Mai târziu, creatorii lui Mosaic au creat Netscape, un alt browser faimos şi foarte popular, din care de altfel se trage Mozilla Firefox.

Microsoft a răspuns creând propriul său browser, Internet Explorer, care venea o dată cu sistemul de operare Windows, impunându-l definitiv pe piaţă în defavoarea lui Netscape.

Opera-mini a fost primul browser web pentru telefoanele mobile, venind la acea vreme preinstalat pe aparate.

Browserele din ziua de azi, cum ar fi Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Mozilla Firefox sau Safari au fost create păstrând caracteristicile lui Mosaic.

Un browser foarte popular ar putea de exemplu să direcţioneze utilizatorii spre un anumit motor de căutare pe internet, având acel motor de căutare instalat ca predefinit şi crescându-i astfel cota de piaţă în defavoarea celorlalte motoare.
Nu stiati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu